دمانس و فعالیت اجتماعی

دمانس چیست؟
مغز انسان ارگانی است که تمام اطلاعات ضروری را ذخیره، یادآوری و پردازش می کند. مغزی که به وسیله بیماری دمانس تخریب شده است شباهت زیادی با حافظه کامپیوتری دارد که اطلاعاتش را از دست داده است. احتمال بروز این بیماری معمولا در دهه ششم زندگی تا پایان عمر افزایش می یابد و روند تخریبی آن شامل اختلال تدریجی حافظه، قضاوت و مهارت های زبانی همراه با تغییرات رفتاری است.

فعالیت اجتماعی چه تاثیری بر روی دمانس دارد؟
افراد 60 ساله ای که از لحاظ اجتماعی فعالند با ریسک کمتری به دمانس مبتلا می شوند.
فعالیت اجتماعی در سال های اولیه سنین پیری می تواند از بروز دمانس جلوگیری کند. محققان دریافتند که افرادی که هر روزه در فعالیت های اجتماعی شرکت می کنند، نسبت به کسانی که یک یا دوبار در ماه به فعالیت های اجتماعی می پردازند در سن 60 سالگی با احتمال 12 درصد کمتر به دمانس مبتلا می شوند.
دکتر اندرو سامرلند(روانپزشک) می گوید: دمانس یکی از چالش های سلامتی قرن حاضر است. اما این بیماری در یک نفر از هر سه نفر قابل پیشگیری است. دکتر سامرلند و همکارانش دریافتند که زندگی اجتماعی فعال در سنین میانسالی و پیری، ریسک ابتلا به دمانس را کاهش می دهد. این نتیجه بار دیگر بر لزوم ایجاد جوامع با ارتباطات بیشتر و صمیمی تر و پیدا کردن راه حل مقابله با تنهایی و انزوا تاکید می کند.
افرادی که روابط اجتماعی بیشتری دارند مهارت های شناختی مثل زبان و حافظه را به صورت روزمره تمرین می کنند که به نوبه ی خود باعث رشد خزانه شناختی در آنها می شود. اگرچه که این خزانه شناختی ممکن است تاثیری بر تغییرات مغز افراد نداشته باشد اما به مقابله ی بهتر با اثرات افزایش سن کمک کرده و سمپتوم های دمانس را به تاخیر می اندازد.
گذراندن وقت بیشتر با دوستان می تواند به بهزیستی روانی نیز کمک کند و حتی با فعالیت فیزیکی نیز همبستگی بالایی دارد که می تواند در کاهش ریسک ابتلا به دمانس نقش داشته باشد.
نشانه های دمانس چیست؟
مشکلات عمده افراد مبتلا به دمانس عبارتند از:
• اختلال تفکر، یادگیری و حافظه
• آشفتگی های رفتاری
• دمانس همراه با افسردگی
علائم و نشانههای رایج آن عبارتند از:
- تغییرات شناخت
- از دست دادن حافظه، که معمولا همسر فرد یا شخص دیگری متوجه آن میشود
- مشکل در برقراری ارتباط یا یافتن واژههای مناسب
- مشکل در تواناییهای بصری و فضایی، برای مثال گم کردن راه خود در زمان رانندگی
- مشکل در استدلال و حل مسئله
- مشکل در انجام وظایف پیچیده
- مشکل در برنامهریزی و سازماندهی
- مشکل در هماهنگی و عملکردهای حرکتی
- گیجی و عدم تمرکز
- تغییرات روانشناختی
- تغییرات شخصیتی
- افسردگی
- اضطراب
- رفتار نامناسب
- پارانویا (بدگمانی)
- آشفتگی و تشویش
- توهم
راه های جلوگیری از مبتلا شدن به دمانس جیست؟
تا همین اواخر عمده ترین روش جلوگیری از پیشرفت علائم دمانس استفاده از داروها و بازی های فکری بود. اما درمان های دارویی موجود برای این بیماری اثربخشی محدودی داشته و حتی گاهی اوقات عوارض جانبی را در پی دارند. در نتیجه استراتژی های درمانی جایگزین یا مکمل توجه زیادی را به خود جلب نموده اند. در حال حاضر در کشورهای توسعه یافته استفاده از تکنولوژیهای نوین تحریک مغزی با اقبال زیادی مواجه شده اند.کلینیک توانبخشی مغز و اعصاب با توسعه روشهای درمانی در سراسر جهان، با به کارگیری پیشرفته ترین ابزارهای تحریک مغزی و ترکیب آن ها با رویکردهای جدید، کاردرمانی و گفتاردرمانی، تحت نظر متخصصان حوزه مغز و اعصاب، تحریک مغزی، روانشناسی و روانپزشکی فعالیت خود را آغاز کرده و آماده خدمات رسانی به بیماران دمانس است. درمان یا بهبود اختلالات حافظه از طریق تحریک مکرر مغناطیسی مغز rTMS یکی از رویکردهای جدید در درمان دمانس است.