آیا من هم در معرض ابتلا به بیماری آلزایمر قرار دارم؟

آیا آلزایمر بیماری ارثی است؟
به طور کلی سابقه خانوادگی در بیماری آلزایمر شانس بروز آن را دو تا چهار برابر افزایش می دهد. از آنجا که آلزایمر شایع ترین عامل نقص حافظه و تفکر در جمعیت بزرگسال انسان است، به نوعی می توان گفت که همه ما در معرض ابتلا به آن قرار داریم، به طوری که از هر دو انسان ۸۵ ساله تقریباً یک نفرشان به آلزایمر دچار است.
محققان می گویند اگر سابقه ابتلا به آلزایمر در یکی از بستگان درجه یک وجود داشته باشد، خطر آن افزایش می یابد. برای مثال اگر خطر ابتلا به آلزایمر در سنین ۶۵ تا ۷۰ سالگی ۲/۵ درصد باشد، بدون در نظر گرفتن سابقه خانوادگی این عدد به ۱/۵ درصد کاهش می یابد. در حالی که با وجود سابقه خانوادگی این رقم به ۳ تا ۶ درصد می رسد. با این حال، ممکن است در خانواده ای یک نفر آلزایمر بگیرد اما دیگر افراد تا پایان عمر به آن دچار نشوند.
از چه سنی بیماری آلزایمرشروع میشود؟
همه ما به تفاوت های ژنتیکی میان خودمان آگاهیم. ژن های برخی افراد به تجمع هر چه بیشتر پلاک های آمیلویید دامن می زنند. به عبارت دیگر، مهم ترین دلیل ژنتیکی آلزایمر تأثیر منفی ژن APOE-e4 است که منجر به مسأله می شود. به همین دلیل قرابت ژنتیکی افراد یک خانواده عامل مهمی در پیش بینی آلزایمر به شمار می رود.
بیشتر چه کسانی به آلزایمر مبتلا میشوند. زنان یا مردان؟
از میان ۵/۱ میلیون نفر مبتلایان به آلزایمر در کشور آمریکا، حدود ۳/۲ میلیون نفرشان زن هستند. آلزایمر وابسته به سن است و از آنجا که زنان عمر بیشتری نسبت به مردان دارند، تعداد آن ها بیشتر است.



آلزایمر یک مرحله از پیری نیست
با توجه به شیوع بالای آلزایمر در سنین ۷۰ تا ۸۰ سالگی، شاید اینگونه تصور شود که آلزایمر یک بخش طبیعی از روند افزایش سن است، در حالی که اینطور نیست. در واقع افراد ۹۰ تا ۱۰۰ ساله زیادی وجود دارند که هیچکدام از علائم آلزایمر را نشان نمی دهند. تخمین زده می شود که نیمی از سالمندان بالای ۸۵ سال هیچ نوعی از بیماری های زوال عقل را تجربه نمی کنند.
راه های تشخیص بیماری الزایمر چیست؟
گروهی از پژوهشگران بین المللی دریافته اند که یک بازی به نام “Sea Hero Quest” که هم اکنون بیش از ۴ میلیون نفر در سراسر دنیا آن را بازی می کنند می تواند سریع ترین راه برای تشخیص آلزایمر باشد.
به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، محققان به منظور تشخیص زودهنگام این بیماری یک بازی ویدئویی ساخته اند که مهارت های ناوبری و مسیریابی فضایی بازیکنان را ارزیابی می کند.
این بازی را می توان بر روی گوشی های هوشمند یا تبلت بازی کرد و با همکاری Deutsche Telekom آلمان، گروه تحقیقاتی CNRS فرانسه، کالج دانشگاهی لندن و دانشگاه آنگلیای شرقی انگلیس توسعه یافته است.
هدف این بازی این است که سریع ترین مسیر را به یک سری از شناورها بیابید، در حالی که راه خود را از طریق پیچ و خم آیس برگها و جزایر پیدا می کنید. این کار توانایی مسیریابی بازیکن را که تصور می شود از علائم اولیه آلزایمر است، آزمایش می کند.
هنگامی که داده های بازی این گروه تجزیه و تحلیل شد مشخص شد که حاملان ژن APOE-e4 در مسیریابی فضایی عملکرد بدی داشته اند و مسیرهای ناکارآمدی را به سمت شناورها پیش گرفته اند.
کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر با ورزش های هوازی، تغذیه سالم و فعالیت های اجتماعی
اگر شما هم می خواهید در میانسالی اسیر این بیماری مهلک نشوید بهتر است از همین امروز سبک زندگی خود را تغییر دهید. ورزش های ایروبیک، رژیم های غذایی حاوی سبزیجات و آبزیان، در میان مردم بودن به ثبات حافظه و تفکر شما کمک شایانی می کند.
5 راه کاهش مبتلا شدن به آلزایمرچیست؟
1-مکالمه به یک زبان دیگر را بیاموزید
به گزارش نشریه Neurology، دوزبانه بودن میتواند مهارتهای شناختی را به طور کلی تقویت کند و به طور میانگین پیشرفت این بیماری را به میزان چهار سال به تاخیر بیاندازد.
2- توان مغزی خود را تقویت کنید
به گفته محققان مرکز آلزایمر راش در آمریکا، افراد سالمندی که به طور مستمر به مطالعه کتاب و روزنامه میپردازند، جدول و معما حل میکنند یا بازیهای فکری انجام میدهند، ریسک ابتلا به آلزایمر را به میزان ۴۷ درصد کاهش میدهند.
3-از رژیم غذایی مدیترانهای استفاده کنید
بر اساس تحقیقات دانشگاه کلمبیا، رژیم غذایی غنی از سبزیجات، میوهها، ماهی و چربیهای غیراشباع با کاهش ۴۸ درصدی ریسک ابتلا به بیماریهای شناختی ارتباط دارد.
رژیم مدیترانهای به طور معمول شامل چربیهای اشباع نشده مانند روغن زیتون، آجیل و آووکادو، همراه با سبزیجاتی مانند کرفس، اسفناج و هویج است. این سبزیجات غنی از نیتریت و نیترات هستند و ترکیب این دو گروه غذایی باعث تشکیل اسیدهای چرب نیترو می شود. در رژیم غذایی مدیترانهای جایی برای گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و قندهای مصنوعی وجود ندارد. استفاده از مقادیر زیاد میوه، سبزیجات، روغن زیتون، لوبیا و غلات و محصولات لبنی کم چرب در این رژیم غذایی توصیه شده است.
4-قهوه بنوشید
به گزارش نشریه Alzheimer Disease افرادی که روزانه ۳ تا ۵ فنجان قهوه مصرف میکنند، ریسک ابتلا به زوال عقل و آلزایمر را به میزان ۶۵ درصد کاهش میدهند.
5- فشار خون خود را کاهش دهید
بر اساس گزارش نشریه American Medical Association Neurology کنترل فشار خون قبل یا در مراحل اولیه ابتلا به آلزایمر میتواند عوارض این بیماری را به تاخیر انداخته و کاهش دهد.