نمونه موفق اختلال اسکیزوفرنی
آیا اسکیزوفرنی قابل درمان است؟
اگر شما برای اولین بار علایم اسکیزوفرنی را دارید استفاده از دارو را زیر نظر پزشک شروع کنید.
شما ممکن است نیازی به بستری شدن در بیمارستان نداشته باشید اما بایستی به روانپزشک و یک گروه روانپزشکی مراجعه کنید. استفاده از دارو می تواند اکثر علایم آزاردهنده بیماری را برطرف سازد. اما پاسخ کاملی نخواهد بود. با این وجود برای شروع قدم بسیار مهمی است که استفاده از بقیه روشها را ممکن می سازد. کمکهای دوستان و خانواده، درمان روانشناختی و خدماتی مانند مراقبت در خانه نیز بسیار مهم است.
اسکیزوفرنی همراه با علائم مثبت
حدود 3 سال بود که مصرف مواد داشتم. انواع مواد از قبیل تریاک، شیشه، کراک و متادون را مصرف کرده بودم. مدت کوتاهی پس از ترک مصرف مواد، دچار مشکلاتی شدم که تمام ابعاد زندگیم را درگیر خود کرد. اصلی ترین مشکلی که برایم بسیار آزاردهنده بود، شنیدن صداهایی بود که دائما و برای ساعت های طولانی در ذهنم تکرار می شد. این صداها روی تمرکزم تاثیر منفی گذاشته بود و نهایتا باعث استعفایم از کار شد، چون نمی توانستم کارهایم را به خوبی مدیریت کنم. صداها اصلا در کنترل من نبودند و به هیچ وجه نمی توانستم آنها را از ذهنم خارج یا حذف کنم. گاهی به من دستور می دادند و امر و نهی می کردند و بعضی اوقات نیز فحاشی و بدگویی می کردند. این موضوع باعث شده بود بیش از هر زمان دیگری عصبی و تحریک پذیر شوم و اغلب داد و بیداد راه می انداختم. گاهی نیز که شدت عصبانیتم زیاد می شد، عکس العمل های فیزیکی مانند پرتاب کردن یا شکستن اشیا از من سر می زد. همه زندگیم تحت تاثیر این صداها قرار گرفته بود و هرجا و مشغول هرکاری که بودم، رهایم نمی کرد. بعد از مراجعه به روانپزشک و مصرف چند دارو، صداها قطع شدند، ولی بلافاصله بعد از مدت کوتاهی دوباره برگشتند. تصمیم گرفتم برای چکاپ و ارزیابی کامل و بررسی راهکارهای درمانی مشکلم به یک مرکز تخصصی مراجعه کنم.

از طریق یکی از آشنایان با کلینیک روانشناسی و روانپزشکی آتیه آشنا شدم. از طریق تماس تلفنی، وقت کمیسیونی گرفتم و در تاریخ مربوطه به کلینیک آتیه مراجعه کردم. روانپزشک و روانشناس مرکز شرح حال دقیقی از مشکل من، طول مدت ابتلا، درمان های قبلی و سایر جزئیات گرفتند. نظر ایشان این بود که من مبتلا به اسکیزوفرنی همراه با توهم شنیداری هستم و باید مدتی برای برطرف شدن علائمم دارو مصرف کنم. در کنار دارو درمانی، توصیه کردند که در بخش خلقی کلینیک آتیه نیز توسط مدیر این بخش ویزیت شوم تا درمورد سایر روش های درمان مشکلم مانند درمان تکنولوژیک (rTMS) و روان درمانی اطلاع کسب کنم.
طی صحبت با مدیر بخش خلقی، ایشان توضیح دادند که یکی از روش های درمانی که برای کاهش توهمات، بخصوص توهمات شنیداری استفاده می شود، روش rTMS است. در این روش از طریق کاهش دادن فعالیت بیش از حد قسمتی از مغز که در ایجاد این توهمات نقش دارد، این علامت برطرف می شود. همچنین از این جهت که کار با این دستگاه کاملا ایمن است به من اطمینان دادند.
جلسات درمانی را به توصیه ایشان شروع کردم و با جلو رفتن روند درمان، کمتر شدن صداها و توهمات شنیداری را احساس می کردم. در ابتدا صداها قطع و وصل می شدند و گاهی بودند و گاهی نبودند. ولی بعد از اینکه بیشتر جلسات درمان طی شد، خیلی خیلی کمتر شدند و فقط گاهی اوقات و به شکل گذرا به سراغم می آمدند. از نظر تحریک پذیری و عصبانیت نیز تغییرات مثبتی داشتم و کاهش پرخاشگری هایم هم برای خودم و هم خانواده محسوس بود. به توصیه مدیر بخش خلقی کلینیک آتیه، در کنار درمان rTMS، روان درمانی را هم شروع کردم. در این جلسات بیشتر روی مهارت آموزی جهت کنترل وسوسه مصرف مواد و چگونگی حفظ پاکی در درازمدت صحبت می شد. در انتهای دوره درمان rTMS، ویزیت مجددی با روانپزشک داشتم و طبق نظر ایشان، قرار شد مصرف داروهایم را تا زمانی که شرایطم به ثبات کافی برسد ادامه بدهم. در مجموع کلینیک آتیه و درمان rTMS تا حد بسیار زیادی در کاهش توهمات شنیداری و تحریک پذیری من موثر بود.
نظر مدیر کلینیک;
این مراجع با شکایت از توهمات شنیداری مکرر و غیر قابل کنترل به کلینیک روانشناسی و روانپزشکی آتیه مراجعه کرد. شدت این توهمات به حدی بود که عملا شرایط زندگی عادی او را تحت تاثیر قرار داده بود و مشکلاتی را چه به لحاظ شغلی و چه خانوادگی برایش ایجاد کرده بود. بعد از گرفتن شرح حال کامل، ایشان تشخیص اسکیزوفرنی همراه با علائم مثبت را دریافت کردند و بعد از ارائه اطلاعات لازم، برای دریافت جلسات درمان rTMS و روان درمانی راهنمایی شدند. در جلسات rTMS روی نواحی گیجگاهی آهیانه ای که در ایجاد توهمات شنیداری دخیل است کار شد. با کاهش یا بازداری فعالیت این قسمت، علائم مربوط به توهم یا صداها کمتر شدند. جلسات روان درمانی نیز با تمرکز بر بهبود سبک زندگی فرد و تشویق او به داشتن زندگی سالم تر و دوری از مصرف مواد جهت ماندگار کردن تاثیرات درمانی انجام شد.
در انتهای درمان مراجع کاهش محسوس در فراوانی و شدت توهمات را گزارش کرد و توانست مجددا مشغول به کار شود. در پیگیری های چندین ماهه پس از اتمام درمان ایشان نیز تغییرات مثبت کماکان ادامه داشت و عود علائم دیده نشد. همچنین بعد از اتمام درمان، مراجع در بازه های زمانی مختلف توسط روانپزشک مرکز ویزیت می شدند تا در صورت لزوم، تغییرات دارویی اعمال شود.
نتایج مقیاس درجه بندی هذیان و توهم (PSYRATS) را در این مراجع قبل و بعد از درمان مشاهده می کنید:
PSYRATS (قبل از درمان): 30 PSYRATS (بعد از درمان): 18