نحوه ی تست استعدادیابی و همچنین فردی که تست را انجام می دهد بسیار مهم است. باید یک متخصص تست استعدادیابی را انجام دهد. از طرفی تفسیر تست ها نیز بسیار مهم است.
به طور کلی کلمه ی استعداد پیچیده است. در حقیقت زیبایی واقعی استعداد در پیچیدگی آن نهفته است. هیچ دو کودکی با استعدادی شبیه هم نیستند. “استعداد” آنها می تواند در زمینه ها و توانایی های مختلف، در هم تنیده بوده و همپوشانی داشته باشد ولی کاملا شبیه به هم نیستند.
کودکان مستعد در سطوح بالاتری بسته به تجربه و محیط در یک یا چند حوزه عملکرد خواهند داشت. به عبارت دقیق تر، توانایی اجرا دارند. آنها نیاز به تغییراتی در تجارب آموزشی خود دارند تا به پتانسیل خود پی ببرند.
به دلیل پیچیدگی آن، دیدیگاه های زیادی در مورد اینکه استعداد چیست و چگونگی نحوه ی تست استعدادیابی وجود دارد.
آیا یک ویژگی وجود دارد که کودکان مستعد به صورت یکسان داشته باشند؟
جواب کوتاه، نه است. هیچ مشخصه ای وجود ندارد که در همه بچه های با استعداد، مشترک باشند. کودکان قابلیت های بسیار متفاوتی از خود نشان می دهند. برخی از کودکان با استعداد در سنین پایین مطالعه می کنند (اما نه همه!). برخی دیگر ممکن است حساسیت، شدت یا شاید توانایی قابل توجهی در تمرکز نشان دهند.
یک کودک مستعد ممکن است در مورد یک موضوع یا مهارت در حال رشد بسیار مشتاق شود. گاهی اوقات رفتار آنها حتی می تواند وسواس گونه به نظر برسد. آنها اغلب در علایق خود پیگیر هستند و در موضوعات مختلف متخصص می شوند. برخی از ویژگیهای رایج میتواند برای معلمان در محیط مدرسه سنتی که تلاش میکنند تمایل خود را برای آموزش سطح پیشرفته در کلاس درس برآورده کنند، آزاردهنده باشد! اشتیاق آنها به یادگیری همچنین میتواند منجر به پاسخگویی هیجانانگیز به هر سؤالی که معلم ممکن است بپرسد، شود و در نتیجه بحثها را در انحصار خود درآورد. در این موارد، کودک مستعد ممکن است حتی “مشکلات زا” تلقی شود.
مهم است به خاطر داشته باشید که در حالی که تقریباً همیشه اشتهای زیادی برای یادگیری در یک کودک با استعداد جوان مشاهده می کنید، ممکن است در کودک بزرگتر آن را مشاهده نکنید. اگر آنها تربیت نشده باشند یا اگر یادگیرنده باهوش بودن بازخورد مثبتی دریافت نمی کند، تمایل دارند به “زیر زمینی” بروند.
نحوه ی تست استعدادیابی چگونه است؟
تست استعدادیابی فردی ممکن است توسط هر روانشناس دارای مجوز انجام شود، اما نتایج زمانی بهتر است که تستکننده به طور منظم با کودکان مستعد کار کند، تجربه بالینی در مورد مسائلی داشته باشد که ممکن است بر عملکرد تأثیر بگذارد، تفسیر نتایج به زمان نیاز دارد، در مورد والدین و منابع مدرسه آگاه باشد و مایل باشد برای مشاوره آینده در دسترس بماند.
برخلاف تصور رایج، آزمایش استعداد با یک آزمون ساده «پیشرفت» به طور دقیق انجام نمی شود. آزمونهای پیشرفت، آزمونهای کتبی یا رایانهای هستند که عملکرد سطح پایه را در خواندن، ریاضی، املا و سایر زمینههای تحصیلی مشخص میکنند. اینها اغلب توسط معلمان به گروه هایی از کودکان در مدارس داده می شود. این تستهای ضریب هوشی (IQ) نیستند و نمیتوانند ارزیابی فردی از پتانسیل فکری یا سبک تفکر کودک ارائه دهند.
برای ارزیابی استعداد، یک تست هوش فردی باید توسط یک روانشناس دارای مجوز انجام شود. این آزمون از بلوکها، طرحها، تصاویر و پرسشهای تعاملی مستقیم برای ارزیابی پتانسیل تفکر در حوزههای مفهومی کلامی، بصری-فضایی، استدلال تحلیلی، حافظه (هم بصری و هم شنیداری) و سرعت پردازش استفاده میکند.
آزمون همیشه به صورت حضوری و یک به یک انجام می شود. بنابراین، ممتحن زمان دارد تا به کودک کمک کند تا قبل از آزمون آرام شود و افکار خود را به اشتراک بگذارد. در طول جلسه، ممکن است در صورت لزوم اطمینان و پشتیبانی ارائه شود، ممکن است محدودیتهایی برای جوانان با مشکلات تمرکز یا رفتار تعیین شود، و زمان برای کشف پاسخهای نامشخص در نظر گرفته شود. پس از اتمام آزمون، زمان بیشتری برای کودک برای به اشتراک گذاشتن افکار و احساسات وجود دارد. هدف این است که با کسب بهترین ارزیابی ممکن از سبک تفکر و پتانسیل برای والدین، تجربه مثبتی را برای کودک فراهم کنیم.
آیا سن ایده آلی برای تست استعداد وجود دارد؟ آیا فرزند من می تواند در یک سن نمره پایین و در سن دیگر بالا بگیرد؟
از نظر فنی، آزمایش ها را می توان در هر زمانی از دو سالگی تا بزرگسالی انجام داد. پت در ادامه توضیح داد که برای کودکان تیزهوش، آزمونهای نزدیک به چهار سالگی اطلاعات پایه خوبی را برای حمایت اولیه فراهم میکنند. با این حال، آزمونهای بین سنین ۸ تا ۱۲ سال جامعتر هستند، تمایل به ارائه نمرات مطلوب دارند و ممکن است به والدین در برنامهریزی آموزشی بلندمدت کمک کنند.»
آزمایشها در سنین بسیار پایین اغلب «تخمینهای حداقلی» از پتانسیل را ارائه میدهند، زیرا رشد فیزیولوژیکی و اجتماعی تازه شروع شده است. البته در هر سنی عواملی مانند اضطراب، افسردگی، بیماری، تکانشگری وجود دارد.
این امر به ویژه در هنگام آزمایش دانشآموزانی که بسیار باهوش هستند و ویژگیهایی را نشان میدهند که میتواند بر نمرات آزمون تأثیر بگذارد، صادق است، مانند استنباط دانشآموز به سؤالی که زمان پاسخگویی آنها را به تأخیر میاندازد یا تمایلات کمالگرایانه نشان میدهد. یک آزمایش کننده آگاه می تواند از این ویژگی ها برای ارائه تصویر کاملی از توانایی های کودک استفاده کند.
انواع آزمون های تیزهوشان
دو دسته اصلی برای شناسایی تیزهوشان، آزمونهای پیشرفت و آزمونهای تواناییها هستند.
آزمون های پیشرفت
آزمون های پیشرفت به دنبال دانش کودک در یک حوزه موضوعی هستند. آنها ممکن است به صورت گروهی مانند SAT و ACT اجرا شوند، یا ممکن است به صورت جداگانه توسط یک متخصص آموزش دیده اجرا شوند، مانند آزمون های موفقیت وودکاک جانسون. آزمونهای پیشرفت گروهی اغلب استاندارد هستند و نتایج یک امتیاز عددی ارائه میکنند. آزمونهای پیشرفت فردی که توسط یک متخصص انجام میشود، اغلب بخشی از یک ارزیابی با استعداد بزرگتر است که نتایج آن پروفایل یادگیری کودک را عمیقتر پوشش میدهد. آزمونهای پیشرفت میتوانند بهعنوان آزمون تیزهوشی برای غربالگری دانشآموزان در زمینههای خاص قدرت تحصیلی استفاده شوند.
تست های توانایی ها
تستهای توانایی، تواناییهای شناختی یا بهره هوشی (IQ) کودک را ارزیابی میکنند. اینها به صورت جداگانه توسط یک متخصص آموزش دیده، اغلب فردی با مدرک تحصیلی پیشرفته در آموزش، روانشناسی یا مددکاری اجتماعی ارائه می شود. نتایج عددی و توصیفی هستند زیرا اغلب شامل مشاهدات متخصص از کودک، تفسیر نتایج و توصیهها میشود. از آزمونهای تواناییها میتوان برای ارزیابی تیزهوشان استفاده کرد، که نمایه یادگیری عمیقتری از کودک فراهم میکند. تستهای تواناییهای رایج عبارتند از:
آزمون های انفرادی:
آزمون جامع هوش غیرکلامی (CTONI-2)
مقیاس هوش غیرکلامی جهانی (UNIT-2)
Stanford-Binet ویرایش پنجم (SB-5)
مقیاس هوشی اولیه پیش دبستانی وکسلر (WPPSI-IV)
مقیاس هوش وکسلر برای کودکان (WISC-V)
تستهای تواناییهای شناختی وودکاک-جانسون (WJ-IV Cog)
تست های غیر کلامی:
تست توانایی غیرکلامی ناگلیری (NNAT-3)
آزمون جامع هوش غیرکلامی (CTONI-2)
مقیاس هوش غیرکلامی جهانی (UNIT-2)
تست توانایی مدرسه Otis-Lennon (OLSAT 8)
تست های گروهی
تست توانایی های شناختی (CogAT)
مقیاس توانایی افتراقی (DAS-2)
بدون دیدگاه