درمان نقص توجه یکی از شایع ترین نگرانی هایی است که افراد این روز ها به دنبال آن هستند. استفاده ی بهینه از توانایی های مغز و تمرکز از نیاز های هر فرد محسوب می شود. انسانی که کنترل مغزش را در دست داشته باشد، قابلیتی دارد که او را از هر چالشی سر بلند بیرون می آورد. شاید حتی اغراق نکرده باشیم وقتی بگوییم ذهن متمرکز در هر فعالیتی که به کار گرفته شود موفق خواهد بود.

اختلالی که از آن تحت عنوان اختلال نقص توجه یاد می شود، به مجموعه‌ای از مسائل از جمله تمرکز پایین اشاره دارد. از طرف دیگر روابط اجتماعی ضعیف و ناموفق، عدم موفقیت در تحصیل، اعتماد به نفس و عزت نفس پایین و … نیز مواردی هستند که اختلال نقص توجه و تمرکز منجر به ایجاد آن ها می شود. مغز اصلی ترین عضو بدن هنگام انجام فعالیت های گوناگون است. در ظاهر شاید اهمیت مغز دیده نشود ولی واقعیت این است که فعالیت هر کدام از اعضای بدن به دلیل کنترل بدون توقف و منظم مغز است.

برای رسیدن به تمرکز، حافظه قوی و کنترل ذهن تصمیم جدی بگیرید و با اراده ای محکم در این راه قدم بگذارید. توجه داشته باشید رسیدن به کامیابی ، موفقیت و آرامش بدون کنترل ذهن ممکن نیست.

کنترل ذهن برای انسان آرامش، شادی و موفقیت را به ارمغان خواهد آورد. در واقع میزان موفقیت شما به میزانی است که ذهن خود را کنترل کرده باشید.

بدیهی است که با وجود تنش های فراوان و موانع دیگری که برای افراد در طول روز به وجود می آید، تمرکز آن ها به مرور ضعیف تر می شود.

در حقیقت شما زمانی متوجه این ضعیف شدن می شوید که تا حد قابل توجهی برای تمرکز کردن به مشکل بر خورده این و مدام با مشکلاتی چون کلافگی، گم کردن دسته کلید یا دیگر وسایل، بی هدف گشتن داخل سایت ها در زمان کار و …. رو به رو شده اید.

چه زمانی باید به فکر درمان نقص توجه باشیم؟

موانع اصلی در نداشتن تمرکز بالا را می توان مواردی زیر در نظر گرفت :

  • داشتن ذهن نا آرام یا خشم و کینه شدید
  • اضطراب ها و نگرانی های مداوم
  • افکار منفی و بیهوده
  • داشتن علایق شدید به چیز یا کس، دلبستگی ها و تعلقات
  • سعی برای تمرکز در هنگام خستگی
  • انجام کار های خسته کننده و کسالت بار به صورت مدام
  • گرسنگی و مشکلات مربوط به آن مثل افت قند
  • حضور مدام در محیط های بی نظم و خیلی شلوغ
  • کمبود خواب و استراحت کافی

و یکی از اصلی ترین موارد که بیش فعالی یا ADHD نام دارد. شاید تا به امروز برای رفع این مشکل خود کارهای مختلفی انجام داده باشید و روش های بسیاری رو امتحان کرده باشید، اما نکته مهم این جاست که بسیاری از این روش ها درمان کامل نبوده و تنها جزو کمک کنندها هستند.

مراحل تشخیص نقص توجه

پس از گرفتن نقشه مغزی معمولا به ترتیب مراحل زیر ( با تشخیص متخصص ) طی می شود:

  • معاینه توسط پزشک متخصص و گرفتن شرح حال
  • پاسخ به پرسشنامه جهت بررسی بیشتر علائم و بررسی سوابق پزشکی بیمار و خانواده‌ی وی
  • استفاده از واحد‌های درجه­ بندی و انجام تست‌های روانشناسی کامپیوتری
  • زیر نظر گرفتن رفتارهای فرد مبتلا هنگام یادگیری و غیره و بررسی دقیق سیر علائم وی
  • بررسی داروهایی که فرد مصرف می‌کند
  • بررسی مشکلات دیگر بیمار از جمله: اختلال در رشد، تشنج، مشکلات تیروئیدی، اختلال در خواب، مسمومیت، آسیب مغز و کاهش قند خون.
  • نقشه مغزی
  • یکی از جدیدترین روش ها و بهترین روش ها برای تشخیص اختلال نقص توجه و سایر اختلالات مغزی گرفتن نقشه مغزی می باشد. این روش با پیشرفت علم نوروفیدبک و بوجود آمدن دستگاه هایی همچون لورتا نوروفیدبک امروزه طرفداران بسیاری پیدا کرده است. این روش بدلیل دقت بالایی که دارد به متخصص در تشخیص نقاط آسیب دیده مغزی و تشخیص اختلالات مغزی از جمله اختلال نقص توجه بسیار کمک می کند.

روش های درمان نقص توجه و تمرکز کدام است؟

معمولا روش های درمان این اختلال را می توان به سه دسته کلی تقسیم کرد :

۱- درمان های دارویی

مشکل این نوع از درمان عوارض استفاده از دارو های شیمیایی مورد استفاده است که در بلند مدت خود رو نشان داده و باعث بروز مشکل های دیگه خواهند شد.

۲- اصلاح سبک زندگی

این روش شاید بتوان گفت حقیقتا کم عوارض ترین نوع درمان برای کمبود تمرکز باشد، ولی متاسفانه این نوع درمان خیلی زمان بر می باشد و احتیاج به صبر بسیاری زیادی دارد.

۳- درمان های پزشکی غیر دارویی

این درمان ها شامل درمان هایی می شوند که با هر روشی بر روی رفع عوامل به وجود آورنده عدم تمرکز همچون افسردگی، بیش فعالی، مشکلات خواب و افکار منفی فعالیت می کنند و در مسیر رفع این عوامل حرکت می کنند .

بهترین روش درمان نقص توجه و تمرکز چیست؟

در خصوص به روز ترین درمان نقص توجه و تمرکز می توان از نوروفیدبک یاد کرد. درمان نوروفیدبک به عنوان یکی از بهترین روش های درمان غیر دارویی است که اثر بخشی قابل توجهی دارد.

در واقع برای نحوه ی عملکرد نوروفیدبک می توان گفت که این روش ناهماهنگی های مغز را مورد هدف قرار می دهد که البته این ناهماهنگی ها دارای انواع متعددی هستند.

نوروفیدبک چگونه به درمان نقص توجه و تمرکز می پردازد؟

همان طور که قبلا هم اشاره کردیم برای بهبود یک اختلال، بهترین روش بر طرف کردن دلایل به وجود آورنده ی آن اختلال است و نوروفیدبک هم برای درمان اختلال مورد بحث ما در ابتدا از همین روش استفاده می کند و بعد با تمرین های تخصصی به تثبیت و بهبود کامل اختلال می پردازد .

چند نمونه از مواردی که باعث بروز عدم تمرکز می شود و نوروفیدبک به رفع آنها می پردازد عبارت اند از :

بیش‌فعالی (‏ADHD‏)

برای درمان بیش فعالی (‏ADHD)‏ از neurofeedback بیش از هر بیماری دیگری استفاده شده است.

اضطراب

بسیاری از متخصصان، به کارگیری از این روش برای درمان اضطراب را یکی از عمده‌ترین موارد و زمینه‌های استفاده ‏از neurofeedback می‌دانند.

اختلالات یادگیری

در مورد اختلالات ‏یادگیری، این روش درمانی به تنهایی کافی خواهد بود و نیازی به درمان مکمل نخواهد داشت.

اغلب با کامل کردن یک دوره درمانی کامل، بهبود حاصل ‏می‌شود.

اختلالات خواب

با این روش جدید می‌توان خواب را تنظیم کرد و کیفیت آن را به میزان قابل توجهی بالا برد.

افسردگی

در مورد بیماران مبتلا به افسردگی شدید که هیچ درمانی برای آن‌ها کارساز نبوده، ‏ neurofeedback با بررسی نشانه های زیستی فرد و اعمال درمان مناسب در اغلب موارد نتیجه بخش بوده است‏‎.

درمان نقص توجه و تمرکز
درمان نقص توجه و تمرکز

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *