درمان پزشکی دیجیتالی برای کودکان با اختلال اوتیسم و ADHD

عکس مربوط به آموزش و ارتقا سلامت

تعریف اختلال اوتیسم

اختلال درخودماندگی یا اوتیسم، یکی از اختلالات طیف درخودماندگی و در واقع، معروف ترین آنهاست. موارد ذکر شده در زیر، عواملی هستند که در مورد اختلالات این طیف، بین متخصصان به عنوان حقایقی علمی پذیرفته شده اند.

مشکلاتی که مانند درخودماندگی مرتبط با ناتوانی های تحولی هستند، دارای پایه ی نورولوژیکی و مغزی هستند و والدین در مبتلا شدن فرزندانشان به این اختلال مقصر نیستند؛ شروع این اختلال در پسران، چهار برابر دختران است؛ در امریکا، از هر ۱۶۶ کودک، یک نفر مبتلا به اختلال درخودماندگی ا ست.

شیوع این اختلال در ۳۰ سال اخیر، رشد بی سابقه ای داشته است. کودکانی که مبتلا به یکی از اختلالات

طیف درخودماندگی تشخیص داده می شوند، به درمانی به موقع و موثر نیاز دارند و در کار درمانی آنها نباید به هیچ وجه تعلل کرد.

رفتارهای کودکان اوتیستیک اغلب برای والدین و درمانگران مشکل آفرین و ناراحت کننده است. این رفتارها ممکن است نامناسب، تکراری، تهاجمی و خطرناک باشد و همین طور ممکن است شامل تکان دادن مکرر دست ها، حرکت مداوم انگشتان، تکان دادن بدن به جلو و عقب، گذاشتن اشیا دردهان و یا کوبیدن سر به اشیا دیگر باشد.

همچنین کودکان اوتیستیک ممکن است به رفتارهای خودآزاری مانند آسیب زدن به چشمان و یا گاز گرفتن دستان خود عادت داشته باشند. این کودکان همچنین ممکن است نسبت به درد و سوختگی عکس العملی

نشان ندهند. گاهی کودکانی نیز مشاهده شده اند که بدون دلیل به دیگران حمله کرده اند. دلایل بروز این رفتارها در کودکان اوتیستیک هنوز به طور دقیق یافت نشده است و بسیار پیچیده می باشد ولی برخی از متخصصین معتقدند که اختلالات در حواس پنجگانه کودک می تواند باعث بروز این رفتارها شوند و کودک با این رفتارها می خواهد این حواس را ارضا کند.

اختلال در مهارت های ارتباطی نیز )هم کلامی وهم نوشتاری( مشکل مهمی در کودکان اوتیستیک می باشد. آنها نمی دانند که ارتباط چگونه برقرار شده و چه اهمیتی دارد همچنین این کودکان اغلب در شروع ارتباط و برقراری ارتباط دو طرفه مشکل دارند.

بسیاری از این کودکان نیز مشکلات گفتاری دارند و ممکن است هیچگاه در طول زندگی خود صحبت نکنند و یا اینکه دیر شروع به صحبت کردن بکنند. بعضی از این کودکان هم ممکن است از مهارت کلامی به شیوه ای نادرست استفاده بکنند مثلا هر کلمه و یا جمله ای که به آنها گفته می شود را تکرار کنند )تکرار طوطی وار( و یا اینکه فقط از تک کلمات برای ارتباط استفاده می کنند. البته باید یادآور شد که مشکلات ارتباطی می توانند باعث بروز ناهنجاری های رفتاری شوند مثلا کودکی که قادر نیست نیاز خود را بیان کند ممکن است شروع به فریاد کشیدن و یا خودآزاری کند. روش های فراوانی برای بهبود مشکلات اجتماعی، کلامی، اختلالهای حسی کودکان طراحی شده است. برخی ازاین روش ها عبارتند از: ایِ بی ای، آموزش جزء به جزء، فلِور تایم، داستان های اجتماعی و بهبود مجموعه حواس پنجگانه.

عکس مربوط به آموزش و ارتقا سلامت

درمان پزشکی دیجیتالی

اوتیسم اختلالی با شروع درکودکی است که با تداخل در ارتباطات اجتماعی مشخص می شود. این کودکان ارتباطات چشمی ضعیفی دارند و در مهارت های کلامی نیز دارای نقص هستند. ارتباطات اجتماعی با افراد دیگر ندارند و در بسیاری از موارد تنهایی را بر ارتباط با همسالان و یا افراد دیگر ترجیح می دهند. در کنار مشکلاتی که برای اوتیسم در کودک وجود دارد، بسیاری از آنها دارای اختلال همزمان روانی دیگری هم هستند. تخمین زده شده است که تقریبا در نیمی از این کودکان مشکلات توجه و بیش فعالی هم وجود دارد. همزمان شدن این دو اختلال با هم در کودک باعث دو برابر شدن مشکلات مرتبط با آنها و همچنین خانواده می شود. وجود این اختلال همزمان در کودک اوتیسم منتج به این می شود تا برای درمان آن نیز اقدام شود.

درمان نقص توجه و بیش فعالی در کودکان بدون اوتیسم معمولا از راه های مختلفی مانند دارو درمانی، نوروفیدبک، تحریک الکتریکی مغزی، درمان روانشناختی مانند کار درمانی، مشاوره گروهی، رواندرمانی فردی و آموزش والدین صورت می گیرد. اما زمانی که بحث کودکان اوتیسم با اختلال همزمان نقص توجه و بیش فعالی به میان می آید، بسیاری از این روش ها محدودیت استفاده را دارند. در رابطه با دارو درمانی بسیار مشاهده می شود که داروهایی که می تواند برای اختلال بیش فعالی در کودک بدون اوتیسم کاربرد داشته باشد، در کودکان با اختلال همزمان اوتیسم و نق صتوجه و بیش فعالی چنین اثرگذاری وجود ندارد. به همین دلیل است که محققان در سراسر جهان در پی طراحی و کشف درمان های جدید برای این کودکان هستند. مخصوصا مشکلات اختلال نقص توجه و بیش فعالی آنها که بسیار عملکردشان را تحت تاثیر قرار می دهد. در همین رابطه محققان بیمارستان کودک فیلادلفیا در پروژه ای به اسم EVO در تلاش هستند تا بتوانند با استفاده از ابزارهای پزشکی دیجیتال درمان این کودکان را متحول کنند. در این نوع از درمان آنها در پی آن هستند تا بدون استفاده از دارو و از طریق روش های جایگزین مشکلات توجه و بیش فعالی کودکان اوتیسم را بهبود دهند.

در تحقیقی که این محققان انجام دادند، آنها از بازی های ویدئویی دیجیتال اکشن استفاده کردند. در این نوع از بازی ها تمرینات مختلف ذهنی به صورت بازی در می آید تا کودک بتواند با آن ارتباط برقرار کند و در حین بازی توانایی های ذهنی او هم آموزش داده شود. به عنوان مثال کودک باید یک بازی اکشن را که نیاز به توجه زیادی دارد، انجام دهد و در غیر اینصورت مراحل آن جلو نخواهد رفت. امتیاز این درمان آن است که کودک اوتیسم به سمت آن جذب می شود و درنتیجه پای آن می نشیند و تمرین می کند.

در بررسی اثرات درمانی این درمان و پروژه طراحی شده، محققان بیمارستان کودک فیلادلفیا کودکان اوتیسمی را در معرض این درمان قرار دادند.آنها تمرینات را بر اساس سبک بازی انجام می دادند و در آخر نیز با استفاده از ابزارهای مختلف و گزارش های والدین و کودک، پیشرفت و بهبودی را بررسی می کردند. در آخر نتایج آنها نشان داد که استفاده از این بازی های اکشن باعث شده است تا این کودکان در نمرات مربوط به توجه و تمرکز و علائم بیش فعالی بهتر شوند. همچنین والدین و خود کودکان نیز گزارش کردند که عملکرد بهتری در کارهای نیازمند توجه و دقت دارند و در واقع نتایج تایید کننده فرضیه آنها در رابطه با اثربخشی این درمان بود.

براساس این مطالعه اولیه می تواند از طریق طراحی درمان های جایگزین دارو و همچنین درمان هایی که متمرکز بر توانایی های ذهنی هستند، مشکلات مرتبط با توجه و تمرکز و بی فعالی را در کودکان کمتر کرد. این کار دارای فوایدی بسیاری است. از یک طرف می توان از عوارض جانبی دارو پرهیز کرد. از طرف دیگر هم این درمان ها به گونه ای است می توان حتی روی موبایل هم استفاده کرد و با برنامه ریزی هر روزه در هر مکان و زمانی آن را انجام داد. ضمن اینکه با توجه به جذابیتی که برای کودک دارند، او با انگیزه و تمای شخصی خودش به سمت آن می رود و از نافرمانی و لجبازی کودک هم کاسته می شود. براساس همین نتایج است که این محققان در پی آن برآمده اند تا با پیگیری های درمانی مشخص کند که ماندگاری این درمان چقدر است و به همین دلیل در پی توسعه پروژه خود روی این کودکان هستند.

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!