آنچه درباره الزایمر باید بدانید

آلزایمر چیست؟
آلزایمر را پیش بینی کنید
شما نیز برای تغییرات رفتاری خودتان و یا این که نزدیکانتان که در سنین بالا و پیری اند نگران هستید؟
آیا مادر شما نیز در هنگام برگشت به منزل گهگاه راه را گم می نماید یا این که گهگاه پدرتان آغاز به سوال پرسیدن های مکرر می نماید و حرف های تکراری می زند؟
احتمال دارد این ها نشانه های آلزایمر باشند .می بایست دقت داشت که به جای نگران شدن های بی نتیجه شایسته ترین فعالیت این است که در مرحله نخستین علامت ها فراموشی را بشناسید تا در صورت دیدن این علامتها , بهترین رویه را انتخاب فرمایید.
چگونه با فرد مبتلا به آلزایمر رفتارکنیم؟
- در حالتیکه اشخاص از پشت سر به وی نزدیک شوند احتمالا بیمار وحشت زده یا این که آشفته شود .
- همواره می بایست به سخن گفتن با بیمار ادامه داد , چه بسا هنگامی که دیگر متوجه عبارات سایرافراد نمیشود . و دربارهی موضوعاتی حرف زد که شخص هنگام گیجی و سردرگمی , با مریض نباید سرزنش آمیز رفتار کرد و اشتباهات او را با ارائه پیشنهاد اصلاح کرد .
- می بایست با وی با لحنی ملایم و اطمینان بخش صحبت گفته شود .
- در هر زمان بهتر است صرفا یک سؤال از وی پرسیده و مهلتی برای جواب دادن به وی داده شود . درصورتیکه به نظر میرسد بیمار آلزایمری متوجه گفتار بقیه افراد نشده است , بهتر است از همان جمله ها دوباره استفاده نمایید . در حالتیکه باز نیز متوجه نشد , چند دقیقه دیگر با لغات دیگری پرسش خویش را تکرار نمایید .
- بایستی مطمئن شد شخص مبتلا به آلزامیر به خوبی شخص مورد گفت وگوی خویش را ببیند یا این که صدای اورا کاملاً می شنود . به این مضمون که آیا شخص مبتلا به آلزایمر در حال استفاده از عینک یا این که سمعک می با شد و آیا سکوت کافی در محیط برقرار است .
- هرجا ممکن باشد از شوخی استفاده شود , ولی هیچوقت نباید مریض مورد تمسخر قرار گیرد .
- کلیه وظیفههای وی به مراحل کوچک تر تقسیم شود . هر بار بایستی به شخص گفته شود که دراین تراز او چه می بایست انجام دهد . اعلام کردن دستورالعمل های زیاد در یک زمان یا این که با سرعت بسیار , سر در گمی بیمار را ارتقا میدهد . درصورتیکه شخص برآشفته شد و همکاری نکرد , مراقب مریض باید کار را متوقف کرده و بعداً مجدد تلاش کرد .
- پیش از اینکه از مریض انجام کاری خواسته شود , بهتر است اورا با اسم خطاب کرد . زمانی با وی صحبت می شود بایستی , تماس چشمی با او برقرار کرد تا به تمرکز وی کمک شود .
- وقتی که با شخص در گیر به آلزامیر صحبت می شود , رادیو و تلویزیون را خاموش کرده تا حواس او منحرف نشود .
- می بایست از اعلام کردن جملات منفی جلوگیری کرد . مثلاً به جای از منزل بیرون نرو به وی گفته شود در منزل بمان .
چگونه آلزایمر را تشخیص دهیم؟
شایسته ترین روش برای تشخیص الزایمر :
در پیشین بهاین سرعت نمیتوانستند به تشخیص زودهنگام آلزایمر پی ببرند البته امروزه با به کارگیری از نوعی ام آر آی توسعه یافته به اسم ( QEEG ) می توانید با تشخیص سرعت بالا و زود هنگام بوجود آلزایمر پی ببریم .
دانشمندان موفق به اختراع نوعی تصویربرداری نو شدهاند که قادر است از بخش های فعال مغز تصویر بگیرد . این مسئله می تواند گامی گران قدر در تشخیص بیماریهای نورولوژیک به ویژه آلزایمر باشد . در گذشته برای تشخیص این بیماریها از MRI استفاده می شود .
2 نفر از دانشمندان دانشگاه ژنو و مدرسه پلی تکنیک فدرال لوزان در سوئیس توانستهاند که تکنولوژی ( QEEG ) را ارتقا دهند . در MRI کلاسیک قابلیت و امکان تشخیص نقاط فعال مغز وجود داشت ولی لکهای رنگی تشخیص فعال بودن یا این که نبودن این نقاط را سخت می کرد . در روش تازه این مسائل برطرف شده و کارشناس به راحتی قادر است متوجه شود کدام بخش ها مغز فعال و کدامین قسمت غیرفعال است . این ترقی ها یا این که به عبارتی ( QEEG ) می تواند در تشخیص بیماریهای نورولوژیک گام بزرگی باشد . دانشمندان می گویند در فراموشی برخی از نقاط مغز چه بسا قبل از آنکه علامت ها بالینی ظواهر شود در گیر ازکارافتادگی زودرس میگردد . به کمک این روش میتوان از کارافتادگی این نقاط را شناسایی و بیماری را سریع تشخیص داد و درمان را شروع نمود. محققان میگویند این تکنولوژی در درمان افسردگیهای حاد و اختلالهای دوقطبی هم کاربرد بسیار زیادی دارد.
7 نشانه آلزایمر چیست؟
علامتهای اول آلزایمر از این قرارند :
1 – مشکل بیانی : همگی ما گهگاه در گزینش بهترین واژه برای ساختن جمله مان مشکل داریم , ولی مبتلایان به آلزایمر احتمال دارد به صورت گوناگون در پیدا کردن کلمه ها برای تولید و یا کامل کردن صحبتشان مشکل داشته باشند .
2 – بروز رفتار های عجیب : همگی ما گاهی اوقات پیش میآید که به عنوان مثال کلیدمان را گم کنیم , ولی اشخاص در گیر به آلزایمر , شدیدا مستعد اینگونه رفتارها می باشند , برای مثال وسایلشان را در جاهای نا مناسب و عجیب و غریب میگذارند , برای مثال مسواک را در داخل فریزر میگذارند یا این که شیر را در کابینت .
3 – ضعف حافظه : هرچند در آلزامیر , حافظه بلندمدت سالم به نظر میرسد , ولی اشخاص دچار احتمال دارد اتفاقات گذشته های دور , یا این که حادثه ها و رویداد های اصلی زندگی شان را هم فراموش کنند .
4 – نداشتن بهداشت شخصی : خیلی اوقات این خصوصیت بارزترین نشانه ابتلا به آلزامیر است . اشخاصی که گذشته از بیماری همیشه به لباس ها و بهداشت خویش شدیدا اهمیت می دادند , احتمالا لباس هایشان را دیر به دیر عوض نمایند و یا این که از حمام رفتن بیزار شوند .
5 – عدم اطلاع از مکان و زمان و گیجی : خیلی از مبتلایان به آلزایمر به صورت مکرر در مکان هایی که پیش از این به خوبی آنجا را می شناختند گم میشوند . آنان شاید در انجام مسئولیت های سبک هم مشکل داشته باشند , نظیر غذا درست کردن و یا این که حمام کردن .
6 – بروز تغییرات شخصیتی : مبتلایان به آلزایمر احتمال دارد تغییرات ناگهانی در خلق و خو را داشته باشند . برای مثال یکدفعه بدون دلیل خاصی رمانتیک , اندوهگین و یا این که ذوق زده شوند , بعضی اوقات نتوان آنها را از انجام کاری که از آن لذت میبرند منصرف کرد , به تبلیغات تلویزیون به شدت اعتقاد پیدا نمایند و یا این که نسبت به یکیاز اشخاص خانواده ( به ویژه همسر ) بدگمان شوند .
7 – تکرار کردن : اشخاص در گیر به آلزایمر شاید سخن هایشان را تکرار نمایند , به خصوص قصه ها و تعریف اتفاق ها را و هر مرتبه آن را با کلماتی خاص میگویند . آن ها احتمال دارد یک سوال را چند بار بپرسند .