افسردگی اختلالی رایج و بیماری عصر حاضر است

افسردگی به چه معناست؟
غمگین بودن طولانی مدت، بیعلاقهگی به اموری که قبلاً دوستشان داشتیم، کاهش تمرکز، خستگی بیش از حد و حالتهایی از این دست، میتوانند نشانههای افسردگی باشند. این بیماری، احساسات و افکار و رفتار ما را عوض میکند. افسردگی میتواند با مشکلات هیجانی و جسمی همراه باشد.
اختلال افسردگی یک ضعف نیست که با چند روز مراقبت برطرف شود بلکه پیگیری و درمان طولانی مدت، مراقبت و پایش مداوم میخواهد. اما نگران نباشید؛ همه ما میتوانیم افسردگی را شکست دهیم.
هر چهقدر زودتر به داد افسردگی برسیم، راحتتر میتوانیم آن را درمان کنیم و زمان بیشتری را از زندگی لذت میبریم.
اولین قدم برای درمان افسردگی و جلوگیری از افسردگی شدید، شناخت علائم افسردگی است.
همه چیز درباره افسردگی: از علائم تا درمان
پزشک شما با یک چکاپ کامل می تواند دلایل بالقوه افسردگی تان را شناسایی کند. این مسئله در هنگام تصمیم گیری درباره علت و رسیدن به یک راهکار درمانی مناسب ضروری است. همواره باید پیش از شروع درمان، اولیه یا ثانویه بودن افسردگی مشخص شود. افسردگی اولیه دلیل قابل مشاهده زیستی ندارد و به جهت عوامل روانی ایجاد شده است اما افسردگی ثانویه به وضعیتی اطلاق می شود که علائم افسردگی را عللی غیر از عوامل روانی ایجاد کرده اند و همراه با برطرف شدن آن علل، افسردگی هم از روان بیمار رخت می بندد. هر یک از این دو حالت، درمان های خاص خود را می طلبند، بنابراین شناسایی آن ها در گام نخست مهم ترین وظیفه هر پزشک یا متخصص روانی است.
حتما به پزشک مراجعه کنید
اگرچه ممکن است هنگام مطرح کردن افسردگی خود، احساس خجالت و شرمندگی کنید، اما دلیلی برای این احساس وجود ندارد. این مشکل وضعیت رایجی است و پزشک شما تقریبا با آن آشنایی دارد. به هیچ عنوان نباید به خاطر این شرایط، احساس شرمندگی کنید. به علاوه لازم نیست نگران دوستان، خانواده یا کارفرمای خود باشید. پزشک شما بر اساس تعهد خود نباید به هیچ عنوان بدون اجازه شما شرایط پزشکی تان را برای دیگران فاش کند. بنابراین در اینکه مسائل خود را با یک متخصص در میان بگذارید و از او کمک بخواهید، هیچگونه تردیدی به خود راه ندهید.
چطور صحبت درباره افسردگی را شروع کنیم؟
به پزشک بگوئید که مدتی است احساس همیشگی را ندارید و فکر می کنید به افسردگی مبتلا شده اید. این مقدمه، شروع خوبی است و برای پزشک این امکان را فراهم می کند که اقدامات مورد نیاز برای شما را آغاز کند.

آزمایش های تشخیصی افسردگی
متاسفانه، در حال حاضر یک آزمایش قطعی برای تشخیص افسردگی وجود ندارد؛ بنابراین پزشک شما باید از چندین منبع برای شناسایی دلایل استفاده کند. معمولا پزشک ابتدا یک سری معاینات فیزیکی انجام می دهد و سپس چند آزمایش خون برای شما می نویسد تا با استفاده از آنها شرایط احتمالی منتج به افسردگی را تشخیص دهد. برخی از این آزمایش ها در زیر آمده است:
- شمارش کامل خون (CBC)
- آزمایش تیروئید
- کراتینین و نیتروژن اوره خون (BUN)
- عملکرد کند
- قند خون
- کلسترول
- سطح کلسیم و منیزیوم
- در صورت مراجعه به متخصص مغز و اعصاب نوار مغزی یا EEG هم می تواند دقت تشخیص را بالا ببرد.
الکتروانسفالوگرافی کمی (QEEG) یا نقشه مغزی یکی از ابزارهایی است که در واحد ارزیابی و تشخیص کلینیک آتیه مورد استفاده قرار می گیرد. از این ابزار می توان جهت بررسی نابهنجاری های مغزی، ارائه پروتکل درمانی و نیز بررسی روند درمان استفاده نمود. سپس پزشک با استفاده از سوالاتی مشخص می کند که آیا عامل خطری برای افسردگی دارید یا خیر.
ریسک فاکتورهای افسردگی
- مونث بودن(به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از سیکل قاعدگی)
- تحت استرس قرار داشتن
- تجربه رویداد آسیب زا در کودکی
- دارا بودن برخی خصوصیات شخصیتی خاص
- سابقه خانوادگی افسردگی
- اندک بودن دوستان یا روابط شخصی محدود
- به تازگی زایمان کردن
- داشتن سابقه افسردگی
- مبتلا بودن به یک بیماری جدی
- تحت نوعی درمان خاص بودن
- سوء مصرف مواد و الکل

10 نشانه فرد افسرده چیست؟
نشانه های افراد مبتلا به افسردگی عبارت اند از :
- مشغول به نظر می رسند
- از تماس چشمی فراری هستند
- به نظر می رسد در تمرکز و یادآوری مشکل دارند
- آهسته حرکت می کنند
- دست خود را به هم فشار می دهند یا بر روی سرشان می گذارند
- آشفته به نظر می رسند
- آرام و با وقفه های طولانی حرف می زنند
- آه می کشند
- از خودشان ناراضی هستند
- گریه می کنند یا بسیار غمگین به نظر می رسند
انواع روش درمان افسردگی کدام است؟
گزینه های درمانی برای افسردگی
چنانچه پزشک شما به این نتیجه برسد که دلایل زیستی یا پزشکی برای مشکل شما وجود ندارد و احتمالا از افسردگی رنج می برید، گزینه های مختلفی پیش روی او قرار دارد. ممکن است خودش برای درمان شما اقدام کند و داروهای ضدافسردگی برایتان تجویز کند. یا شاید شما را به یک روان پزشک یا روان شناس ارجاع دهد. روان پزشک در زمینه درمان های دارویی اختلالات روانی تخصص دارد، درحالیکه روان شناس صرفا به درمان بیماری ها از طریق گفتگو و تکنیکهای روان شناختی مشغول است. بر اساس پژوهش های علمی معتبر، ترکیب دارودرمانی و روان درمانی بهترین گزینه برای درمان است.
همچنین درمان های تکنولوژیک جدیدی برای افسردگی های مقاوم به درمان وجود دارند. از جمله این درمان ها می توان به تحریک مکرر مغناطیسی فرا جمجمه ای یا به اختصار TMS اشاره کرد. TMS نوعی تحریک غیرتهاجمی و بی عارضه مغز است.
سوالاتی که پزشک از فرد افسرده میپرسد چیست؟
علائمی که پزشک شما راجع به آن ها سوال می کند:
- احساس غمگینی یا افسردگی
- لذت نبردن از چیزهایی که قبلا دوست داشتید
- تغییرات در اشتها و وزن
- بی خوابی یا خواب بیش از اندازه
- احساس بی قراری
- احساس خستگی بیش از حد
- احساس ناامیدی
- احساس بی ارزشی
- احساس درماندگی
- احساس گناه
- مشکل در تمرکز، تفکر و حل مسئله
- فکرهای مکرر درباره مرگ و خودکشی
در نهایت، پزشک یا متخصص روانی تمام اطلاعات شما را با مشاهدات خود از رفتارتان تکمیل می کند.