انواع افسردگی و میزان شیوع آن در نوجوانان

افسردگی یک از انواع اختلالات روانی است که ممکن است افراد را در هر سنی درگیر کند. این بیماری علل و انواع بسیاری دارد که حتی ممکن است بروز آنها در هر فرد هم به شکل خاصی باشد. افسردگی اختلالی است که جنبه خلقی و هیجانی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. شاید اطرافیان فرد مبتلا به افسردگی گاهی به خاطر علائم و نشانه های افسردگی، فرد مبتلا را مورد سرزنش قرار دهند. اما باید متذکر شد که این اختلال جنبه ارادی ندارد و هر کسی هم ممکن است در دوره ای از زندگی خود به آن مبتلا شود. در این مقاله قصد داریم بعد از مرور کلی نشانه ها و انواع افسردگی نوجوانی، میزان شیوع آن را در نوجوانان مورد بررسی قرار دهیم.
نشانه های افسردگی در نوجوانان
یک نوجوان ممکن است تمام یا برخی از نشانه های پیش رو را از خود نشان دهد:
- خلق غمگین یا افسرده
- احساس بی ارزشی و ناامیدی
- بی علاقگی نسبت به فعالیت های لذت بخش قبلی
- دوری گزینی و اجتناب از دوستان و اعضای خانواده
- گریه کردن
- ناتوانی در خوابیدن یا پرخوابی
- کاهش یا افزایش اشتها
- احساس دردهایی که از بین نمی روند
- تحریک پذیری
- احساس خستگی با وجود خواب کافی
- ناتوانی در تمرکز
افکار خودکشی، صحبت کردن درباره خودکشی و یا تلاش برای خودکشی
انواع افسردگی در نوجوانان
به طور کلی دو شکل رایج از افسردگی اولیه در نوجوانان گزارش شده است. منظور از افسردگی اولیه، آن نوع از افسردگی است که به جهت مصرف داروهای طبی یا ابتلا به بیماری های جسمی اتفاق نمی افتد. این دو شکل عبارتند از: اختلال افسردگی اساسی و اختلال افسردگی پایدار (یا افسرده خویی)
اختلال افسردگی اساسی: این اختلال با عنوان افسردگی بالینی هم شناخته می شود. در این شرایط ترکیبی از نشانه ها وجود دارد که با عملکرد فرد در زمینه هایی مثل کار، خواب، مطالعه، غذا خوردن و لذت بردن از فعالیت های شادی بخش تداخل دارد. افسردگی اساسی یک اختلال ناتوان کننده است و فرد را از کارکرد بهنجار دور می کند. یک دوره افسردگی اساسی ممکن است در هر زمانی از زندگی فرد روی دهد اما با احتمال خیلی زیاد فرد در ادامه زندگی خود با دوره های عود کننده ای مواجه می شود.
اختلال افسردگی پایدار: افسردگی پایدار یا همان افسرده خویی، با یک دوره بلند مدت (حداقل دو ساله) از علائمی مشخص می شود که نسبت به افسردگی اساسی شدت کمتری دارد. این علائم اگرچه شدت کمتری دارند اما تاثیراتی را در عملکرد و احساسات فرد اعمال می کنند. افراد مبتلا به افسرده خویی ممکن است حملاتی از افسردگی اساسی را در طول زندگی خود تجربه کنند.
شیوع افسردگی در نوجوانان چقدر است؟
پژوهش های بسیاری در این زمینه انجام گرفته است. از جمله این پژوهش ها می توان به مصاحبه هایی اشاره کرد که با تعداد زیادی از نوجوانان صورت گرفته است. این مصاحبه ها با استفاده از روش های استاندارد روان پزشکی انجام گرفته که به دنبال آن تشخیص های روان پزشکی آمده است. مطالعاتی از این قبیل نشان داده اندکه 5 درصد از نوجوانان به اختلال افسردگی مبتلا هستند. به بیان دیگر این تعداد مثلا مساوی با حدود 25 نفر از نوجوانان دبیرستانی است که 500 نفر جمعیت دارد. در افراد بزرگسال، این آمار مساوی با 2 درصد است. افسردگی ممکن است در بچه های کوچکتر هم اتفاق بیفتد اما آمار دقیقی از میزان این ابتلا در دست نیست. افسردگی در هر زمینه فرهنگی اتفاق می افتد و بیشتر با مشکلات رفتاری و هیجانی ارتباط دارد. بر اساس گزارش های ارائه شده، افسردگی در سنین پائین تر به طور مساوی در دختران و پسران ایجاد می شود اما در سنین بالاتر در دخترها شایع تر از پسر هاست. با اینحال اطمینان دقیقی در این باره وجود ندارد. حتی این امکان هست که پسران نوجوان به اندازه دخترها از افسردگی رنج ببرند اما آن را به شیوه های مختلفی از قبیل خشم و رفتارهای خصومت آمیز نشان دهند.
افسردگی در کودکی و نوجوانی معمولا ناشناخته و درمان نشده است. نوجوانان اغلب به تغییرات خلقی، مشکلات، دردسرها و مسائل توجه می کنند اما به ندرت می فهمند که افسرده شده اند. در واقع افسردگی مسئله ای نسبی است که ممکن است با توجه به سن افراد به شیوه های مختلفی بروز یابد. از سوی دیگر نوجوانان درد خود را به شیوه های مختلفی بیان می کنند، شاید بیان ظاهری درد جسمی، نشانه ای از افسردگی باشد که به صورت فیزیکی ابراز می شود. در واقع نوجوانان به ندرت از احساس افسردگی شکایت می کنند، آنها بیشتر از کسالت، بی حوصلگی و تنهایی شکایت می کنند و یا اصلا ممکن است هیچ شکایتی نکنند و در عوض احساسات منفی خود را به اجرا بگذارند و متخاصم و پرخاشگر شوند که اینها کمک به آنها را سخت تر از قبل می کند.
با توجه به موارد ذکر شده، باید به این نکته دقت کنید که شیوع افسردگی در سنین کودکی و نوجوانی بسیار بیشتر از آن چیزی است که به چشم می آید. بنابراین همیشه مراقب باشید و نشانه های کودک خود را به درستی تفسیر کنید. شاید علت خستگی ها و دردهای جسمی او افسردگی باشد. برای تشخیص بهتر و مناسب تر افسردگی می توانید از کمک متخصصان بهره بگیرید. همچنین ابزارهای تشخیصی نوینی مثل نقشه مغزی می توانند به شما در شناسایی دقیق افسردگی فرزندتان کمک کنند. نقشه مغزی ابزاری است که می تواند با ردگیری میزان فعالیت مغز در بخش های مختلف، تشخیص دقیقی از افسردگی شما داشته باشد. مرکز آتیه درخشان ذهن با بهره گیری از این ابزار کارآمد، درصد خطا در تشخیص بیماری های روانی را به حداقل رسانده و به شناسایی دقیق آنها کمک شایانی کرده است.